Dnes je pátek 6.12.2019, svátek má Mikuláš

Zima trápí dravce hladem

Tuhá zima se projevuje nejen mrazy a případně i přívaly sněhu, ale přináší často i nevšední příležitost pozorovat to, co za normálních podmínek uniká naší pozornosti nebo dokonce je to jen velmi obtížné. Mezi takové nevšední zážitky posledních dnů patří i pobyt ptáků-dravců, které zima vyhnala z jejich teritorií blíže k lidským obydlím, kde možná snáze naleznou potravu. K takovým lze zařadit i krátký „pobyt“ káně lesní na dvoře rodinného domu v Tyršově ulici. Dravec s kořistí masa se usadil na stromě a v klidu dlouhou dobu hodoval (foto Jiří Šilhánek).

A pro ty, kteří chtějí i trochu osvěty a poznání, uvádíme:

Káně lesní (Buteo buteo), dříve známá také pod názvem káně myšilov, je středně velký dravý pták z čeledi jestřábovití a hned po poštolce obecné (Falco tinnunculus) náš nejhojnější dravec. Káně lesní je štíhlý pták velikosti se zakulacenými a širokými křídly, poměrně krátkým ocasem, zakřiveným zobákem a krátkými pařáty s ostrými drápy. Zbarvení je velice variabilní od černohnědé až po bledě smetanovou. Vrchní strana těla bývá jednobarevná, spodní světlejší s hnědým pruhováním, zobák je černý, na ocasních perech má tmavé proužky. Pohlaví se zbarvením neliší. Káně lesní je široce rozšířený pták. Káně žije v lesích, ale za potravou se vydává na otevřená prostranství – pole, louky či lesní mýtiny.

Vyskytuje se ve východní až západní Asii a v celé Evropě s výjimkou většího území britských ostrovů, Skandinávského poloostrova a několika menších ostrovů. Potravu vyhlíží z vyvýšeného místa, např. stromu či drátů elektrického vedení, případně za letu. Patří mezi cenné požírače myšovitých škůdců, kteří tvoří hlavní složku její potravy. Často ji můžeme zahlédnout i u mršiny, které někdy požírá i u samých okrajů silnic, občas uloví také plaza, jiného menšího savce nebo malého ptáka.

V přírodě se obvykle dožívá asi 10 let. Nejstarší káně kroužkovaná v České republice byla sražena autem ve věku 17 let a 1 měsíc. Současná žijící populace je odhadována zhruba na 4 000 000 jedinců. V posledních letech byl zaznamenán v mnoha oblastech jejího areálu rozšíření, včetně České republiky, kde hnízdí v současné době pravidelně zhruba 9,5–13 000 párů, mírný úbytek.

Komentářů (0)
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
   
 
Polední menu

menu

Přečtěte si aktuální nabídku poledního menu restaurací ve Slavkově u Brna!

Program kina

kino

Navštivte kino JAS 
ve Slavkově u Brna. Přečtěte si program!

Společnost

Kultura

  • Zavraždily spolubydlící!
    V dnešním světě se už může stát ledasco. Tři seniorky usmrtily svoji nemohoucí kamarádku jen proto, že stále vyhrávala v kartách. Bestie! Ovšem jenom na jevišti. Kdo ze čtenářů navštívil divadelní představení slavkovského divadelního spolku, si jistě vzpomene, že takto se odehrává děj černé... celý článek

Černá kronika

  • Ve městě hořel už třetí strom
    Již třetí případ zapáleného stromu řešili slavkovští hasiči. Naposledy, 14. května, prohořel kmen vrby ve Svojsíkově parku. Vzhledem k jeho vzrostlé koruně bylo strom tak nestabilní, že jej pracovníci technických služeb museli ihned pokácet a rozřezat. Podobný případ se ve Slavkově nestal... celý článek
Banner

veslavkove_logomp



© Copyright 2008 – 2010 BMTYPO .
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí,
šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu BM TYPO zakázáno.